انواع شیره‌ها و رب‌های ایرانی

انواع شیره‌ها و رب‌های ایران

زندگی گذشته ما ایرانی‌ها مملو از خوراکی‌ها و خوردنی‌های جذابی بوده است که متاسفانه در گذر زمان بسیاری از آنها را در زندگی‌های جدید شهری فراموش کرده‌ایم. به عنوان مثال از انواع و اقسام رب‌ها و دوشاب هایی که در گذشته از میوه‌ها و سیفی‌جات مختلف تهیه می‌کردند، امروز تنها رب گوجه فرنگی و رب انار باقی مانده است. البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که همین دو محصول نیز به صورت صنعتی و با انواع و اقسام مواد نگهدارنده تولید و روانه بازار می‌شوند. شیره‌ها نیز سرنوشت مشابهی داشته‌اند؛ در گذشته به عنوان یکی از مقوی‌ترین خوراکی‌ها در خانواده‌های سنتی به شمار می‌رفتند اما در حال حاضر تولید و مصرف آنها بیشتر به صورت صنعتی و در مقیاس محدود خلاصه شده است. ما در روستاتیش به دنبال احیای خوراکی‌های خوشمزه ایرانی آن هم با طعم و رنگ محصولات بومی و روستایی هستیم. در ادامه با ما همراه باشید تا با انواع شیره ها و رب های ایران بیشتر آشنا شوید.

انواع شیره‌های خوراکی و خواص آن

شیره‌ها به عنوان محصولاتی با ارزش غذایی بالا به شمار می‌روند که از انواع میوه‌ها می‌توان به دست آورد. انواع و اقسام شیره‌ها دارای طبیعت غذایی گرم هستند و به دلیل آنکه سرشار از مواد معدنی و ویتامین‌ها هستند، می‌توان آنها را در وعده‌های غذایی مصرف کرد. به دلیل طبیعت گرم انواع شیره‌ها توصیه ما این است که حتما در فصل تابستان به صورت محدود‌تری مورد استفاده قرار بگیرند، اما در فصل زمستان می‌توان بیشتر از این مواد غذایی مغذی را مصرف کرد.
در حال حاضر تولید شیره به روش سنتی و صنعتی در کشور مرسوم است. تفاوت‌های اساسی در روش تولید سنتی و صنعتی انواع شیره ها و رب های ایران وجود دارد. نکته مهم در خصوص خرید شیره این است که اگر شیره را در مدت زمان کمی مصرف می‌کنید، شیره‌های سنتی گزینه مناسب‌تری هستند؛ چون عاری از هرگونه مواد نگهدارنده بوده و سلامت آنها بیشتر است. در ادامه به معرفی برخی از مهم‌ترین انواع شیره‌ها می‌پردازیم.

شیره خرما، یکی از محبوبترین انواع شیره ها و رب های ایران

شیره خرما یکی از معروف‌ترین و پرمصرف‌ترین انواع شیره‌های مورد استفاده توسط مردم ما است که به عنوان جایگزین مواد قندی می‌توان از آن استفاده کرد. شیره خرما ارزش غذایی فوق‌العاده زیادی دارد و مواد معدنی زیادی از جمله آهن، پتاسیم و منگنز در آن وجود دارند. لازم به ذکر است که این مواد معدنی در درمان کم‌خونی بسیار موثر هستند.
از جمله مهم‌ترین مزایای استفاده از شیره خرما کمک به تقویت بینایی، دفع سموم از بدن،‌ رفع یبوست و پاکسازی کبد است. شیره خرما انرژی بسیار زیادی دارد؛ بنابراین بهترین زمان برای مصرف این ماده غذایی ارزشمند، صبحها و قبل از شروع روزکاری است. البته باتوجه به قند زیاد موجود در آن توصیه می‌شود که از مصرف بیش از اندازه شیره خرما خود‌داری کنید.

شیره عناب و تصفیه خون

یکی از شیره‌هایی که عطر طبیعی شگفت‌انگیزی دارد، شیره عناب است. عناب نقش مهمی در تصفیه خون ایفا می‌کند. به دلیل اینکه خود عناب کمی مزه گس دارد، برخی در تولید شیره آن از شکر استفاده می‌کنند. البته توصیه ما این است که شیره عنابی را تهیه کنید که هیچ نوع افزودنی در تولید آن بکار نرفته باشد. مصرف شیره عناب برای افرادی که مزاج گرم دارند، گزینه مناسبی است. اگر در تولید شیره عناب از شکر استفاده نشده باشد، افرادی که داری قند خون هستند نیز می‌توانند با خیال آسوده این شیره را مصرف کنند.

شیره به؛ داروی معده

در بین انواع شیره ها و رب های ایران، شیره به محصولی بسیار مفید برای افرادی به شمار می‌رود که از بیماری آسم رنج می‌برند. به نقش موثری در بهبود بیماری‌های تنفسی در افراد دارد. کاربرد دیگری که برای این محصول می‌توان برشمرد، نقس موثر آن در کمک به هضم غذا است. معمولا مصرف این شیره در پایان شب یا در ابتدای روز توصیه می‌‌شود. بسیاری از افرادی که از بیماری‌های معده مانند زخم معده رنج می‌برند، می‌توانند با مصرف مداوم شیره به طبیعی این مشکلات را برطرف کنند.

 

شیره انجیر


یکی دیگر از شیره‌های انرژی‌زا که مصرف آن در فصول سرد سال توصیه شده است، شیره انجیر است. انجیر نیز حاوی مقدار زیادی آهن بوده و برای درمان کم‌خونی نقش موثری دارد. همچنین استفاده از شیره انجیر می‌تواند به تقویت سیستم گوارش بدن و بهبود عملکرد مجاری تنفسی افراد منجر شود.

شیره انگور

در بین انواع شیره ها و رب های ایران، شیره انگور به عنوان یکی از خوش‌خوراک‌ترین محصولات به حساب می‌آید که طرفداران زیادی هم دارد. شیره انگور سرشار از مواد مغذی مانند ویتامین‌های A، K، C و مواد معدنی مانند کلسیم، پتاسیم و منیزیم است. پزشکان نقش شیره انگور در تقویت سیستم ایمنی بدن افراد را تایید کرده‌اند. همچنین شیره انگور به عنوان منبعی غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها به شمار می‌رود که مانع از بروز سرطان در افراد می‌شود. حتی توصیه شده است که افراد که به دنبال داشتن پوستی شاداب و جوان هستند، در هفته چند مرتبه از شیره انگور میل کنند. این شیره قادر است بسیاری از چین و چروک‌های روی صورت را در درازمدت برطرف کند.

شیره سیب، یک صبحانه مقوی و خوشمزه

سیب به عنوان یکی از سالم‌ترین میوه‌ها به شمار می‌رود که مصرف روزانه آن برای همه افراد توصیه شده است. در این بین هستند کسانی که مصرف میوه سیب را چندان دوست ندارند. راه‌حل جایگزین برای این دسته از افراد مصرف شیره سیب ارگانیک و طبیعی است. همچنین مصرف شیره سیب برای سلامت بانوان باردار و به ویژه گروهی از آنها که دچار تنگی نفس می‌شوند، مفید است.

شیره کشمش


شیره کشمش نیز باوجود آنکه مانند شیره انگور شناخته شده نیست، اما ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. این شیره سرشار از ویتامین‌های گروه B است که نقش زیادی در تقویت حافظه، رفع یبوست، تنظیم فشار خون و کمک به هضم غذا دارند. شیره کشمش نیز دارای قند مجاز است که مصرف آن نه تنها برای افرادی که دارای دیابت هستند مضر نیست، بلکه به تنظیم قند خون آنها نیز کمک می‌کند.

انواع رب


در ادامه بحث انواع شیره ها و رب های ایران، نوبت به معرفی رب‌ها می‌رسد. وقتی صحبت از رب به میان می‌آید، ناخودآگاه ذهن همه ما به سمت رب گوجهفرنگی می‌رود. در حالی‌که انواع و اقسام رب‌ها وجود دارند که ارزش غذایی بسیار بالایی نیز دارند. در غذاهای ایرانی مسئله چاشنی به عنوان یکی از ارکان آشپزی به شمار می‌رود و رب‌ها نیز معمولا به عنوان یکی از بهترین چاشنی‌ها به غذا افزوده می‌شوند. برخی از مهم‌ترین انواع رب‌ها را در ادامه مورد بررسی قرار می‌دهیم.

رب ازگیل جنگلی؛ سس سالاد خاص

کنس دشو یا همان رب ازگیل جنگلی یک طعم‌دهنده بی‌نظیر مواد غذایی است که می‌توان در تهیه انواع و اقسام غذاها از جمله مرغ مورد استفاده قرار داد. این رب کاملا ترش مزه است و به هیچ عنوان از شکر در تولید آن استفاده نمی‌شود. استان مازندران به عنوان اصلی‌ترین محل طبخ و آماده‌سازی این نوع رب به شمار می‌رود. ازگیل جنگلی ماده غذایی غنی از آنتی اکسیدان‌ها است که بخش زیادی از نیاز بدن به آنتی اکسیدان را می‌تواند تامین کند و نقش مهمی در جلوگیری از بروز سرطان دارد.
این رب کنس دشو هم نام دارد طمع دهنده بسیار خوشمزه و خاصی برای انواع مرغ و گوشت است. همچنین به عنوان سس سالاد اسفناج و کاهو نیز بسیار استفاده می شود. در مازندران همراه خوراک لوبیا و عدس نیز سرو می شود.

رب انار

رب انار هم یکی از خوشمزه‌ترین انواع رب‌های ایرانی به شمار می‌رود که طعم و مزه آن همیشه در یاد و خاطر افراد باقی می‌ماند. این رب‌ها به صورت ترش، شیرین و ملس در بازار وجود دارند که افراد با سلیقه‌های متنوع اقدام به خرید آنها می‌کنند. رب انار نیز نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد. همان طور که می‌دانید انار به عنوان یک ماده غذایی خون‌ساز است که در درمان کم‌خونی نیز بسیار موثر است.

رب زرشک


از زرشک هم با آن طعم خوشمزه‌اش می‌توان رب تهیه کرد. رب زرشک ارگانیک و طبیعی دارای خواص غذایی و درمانی بسیاری است که از آن جمله می‌توان به کمک به سلامت قلب، تقویت سیستم ایمنی بدن و درمان چاقی اشاره کرد.

رب نارنج


نارنج به عنوان یکی از میوه‌های خوشمزه‌ای است که معمولا آب آن را در مواد غذایی استفاده می‌کنند. اما باید بدانید که رب نارنج نیز تولید می‌شود که به عنوان چاشنی می‌توان به غذا اضافه کرد. رب نارنج نقش بسیار موثری در کمک به هضم غذا و بهبود عملکرد سیستم گوارش افراد دارد. رب نارنج یکی از طمع دهنده ها و مکمل های اصلی خوراک یا خورشت اسفناج به شمار می‌آید.

کلام پایانی | انواع شیره ها و رب های ایران

در این مقاله با تعداد زیادی از مهم‌ترین انواع شیره ها و رب های ایران که از محصولات مختلف به دست می‌آیند، آشنا شدیم. واقعیت این است که با تغذیه صحیح و مقوی می‌توان علاوه بر جلوگیری از بروز انواع و اقسام بیماری‌ها، توان جسمی خود را برای فعالیت‌های مداوم و سنگین روزانه در وضع مناسبی نگه داریم. بدون شک تهیه شیره‌ها و رب‌های ایرانی می‌توانند در ایجاد یک رژیم غذایی مفید‌تر برای خانواده‌های ایرانی بسیار موثر باشد.

سایت روستاتیش با راه‌اندازی یک فروشگاه اینترنتی محصولات خوراکی تولیدشده در مناطق روستایی کشور را به طور مستقیم و با حذف واسطه‌های اضافی عرضه می‌کند.

تجربه خوراکی‌های سالم و خوشمزه با روستاتیش را از دست ندهید.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    منو اصلی